A magyar kikerics (colchicum hungaricum) Kelet-Közép-Európában már csak két nagyobb élőhelyen lelhető fel. Magyarországon kizárólag a Villányi-hegység területén, a Nagyharsány falu határában álló Szársomlyó hegyen található. Általában február-márciusban nyílik, ám időnként már január elején, a hóvirágot is megelőzve virágot bont.

A magyar kikerics volt az első, hatóságilag védett növény Magyarországon (1944). Képe díszítette  a rendszerváltás után kiadott, de a forgalomból már kivont kétforintos érme hátlapját. Újabban a védett eredetű villányi borok címkéjén tűnt fel.

magyar kikerics

A Villányi-hegység legmagasabb tömbje a Szársomlyó. A hegyen 75 védett növényfajt találtak, közülük 4 faj kizárólag itt fordul elő hazánkban – ez utóbbiak közé tartozik a fokozottan védett magyar kikerics.

A fokozottan védett Szársomlyó csúcsára a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság heti öt alkalommal szakvezetéses túrát indít a Nagyharsányi Szoborparktól.
Egyéni turistáknak és csoportoknak egész évben lehetőségük nyílik a Szársomlyó meglátogatására a hét öt napján garantáltan induló szakvezetéses túrákon.

Indulás helye: Nagyharsányi Szoborpark (Nagyharsány és Villány között, a főútról északi irányban letérve)
A túra hossza kb. 5 km, időtartama 3 óra.

Január-február folyamán, a magyar kikerics virágzása idején előzetes regisztráció szükséges a nagy érdeklődés miatt.
A meghirdetett indulási időpontokon kívül igény szerint máskor is van lehetőség a túra megszervezésére, előzetes egyeztetést követően.

További információ: ddnp.hu