2019. április közepétől nagyszabású beruházások kezdődnek a Nagyharsányi Szoborparkban.

Új, tájba illő stílusú fogadóépület épül a nagyharsányi szoborparkban, illetve a szoborparkot övező sziklafal peremén Kikerics panorámasétányt alakítanak ki. Április 25-től, az építkezési munkálatok idejére, a szoborpark ideiglenesen bezár.

A Szársomlyó csúcsára szervezett szakvezetéseket továbbra is megtartja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. A résztvevők olyan kerülőúton fognak majd haladni, ami nem érinti az építkezéseket.

A DDNPI az új Kikerics panorámasétány létrehozására, valamint a fogadóépület bővítésére összesen 337 millió forint pályázati támogatást nyert a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében.

A Szársomlyó korábbi bányászati tevékenység következtében kialakult katlanának magasabb térszínén egy fém, illetve fa szerkezeti elemeket tartalmazó, „lebegő” sétányt építenek a fokozottan védett természeti terület értékeinek (elsősorban a magyar kikerics) bemutatására. A szoborpark és a környező panoráma így madártávlatból is megtekinthető lesz. A terület belépőpontjaként szolgáló új fogadóépületet pénztárral, ajándékbolttal, közösségi helyiséggel, mosdóval, valamint az épület közelében a kerékpárok tárolására alkalmas berendezéssel alakítják ki.

A projekt részeként új tájékoztató táblákat, madármegfigyelő tornyokat, leskunyhókat, madáretetőket és -itatókat helyeznek ki a tanösvény mentén, továbbá pihenőhelyeket alakítanak ki és nyílt napokat, előadás-sorozatokat is szerveznek majd ide.

 

Forrás: bama.hu