1999 óta május 24-én ünneplik az Európai Nemzeti Parkok Napját.
A Vackor Vendégházak a Duna– Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Nyugat– Mecsek Tájvédelmi Körzet tőszomszédságában találhatók.
Hívunk, várunk mindenkit, hogy látogasson el hozzánk, pihenje ki magát nálunk, kapcsolódjon ki családjával, barátaival az ökoporta minősítéssel is rendelkező vendégházainkban, és közben fedezze fel a környékünk természeti és kulturális szépségeit!

Szállásfoglalás:
Somogyváriné Koncz Margit
Tel: +3630/9861-078, 0672/564-138
Web: www.vackorhazak.hu, www.vackorhazak.com

Ízelítő a Duna– Dráva Nemzeti Park programajánlatából!

Nyugat- Mecsek
A Nyugat-Mecsek területére érkező turistákat számos látnivaló, érdekes programlehetőség várja. A vadregényes erdeiben pedig izgalmas túrákat tehetnek a természetbarátokat, hisz természeti és kultúrtörténeti értékekben egyaránt bővelkedik ez a terület. A Nyugat- Mecsek Tájvédelmi Körzet legmagasabbra emelkedő része a Jakab-hegy. A hegyet felépítő vörös homokkő legszebb példája a Babás-szerköveknél és a Zsongor-kő kilátónál figyelhető meg. A szép panoráma mellett figyelmet érdemel a korai vaskorból származó földvár, a halomsírok és a XIII. században épült pálos kolostor maradványa.
A 2011-ben átadott Kövirózsa tanösvény végigjárása során számos érdekesség tudható meg a terület geológiájáról, növény- és állatvilágáról, a Babás szerkövek legendájáról, és a Zsongor-kő kilátóról csodálatos panorámában gyönyörködhetnek.
A Mecsekben a gyermek látogatóknak a barlangok varázsát kínálja a barlangi manó túra, szüleiknek pedig a meditációs és hangséta nyújtja az élményt.

Babás szerkövek

Pintér-kert Arborétum
A kertben eredeti növénytársulások és díszfajok elegye alkotja a növényzetet. A szépen gondozott arborétumban minden évszakban, tartalmas szakvezetés segítségével ismerhetik meg a látogatók az örökzöldeket és a ritka, védett növényfajokat, melyekből több mint harminc faj él itt. Itt látható a védett bánáti bazsarózsa, majomkosbor, szarvas bangó. De a kert nem csak növényeknek, hanem számos védett állatfajnak is otthont ad – mocsári teknős, lábatlan gyík, csonkafülű denevér, valamint számos madárnak is.
Tettyei Mésztufa-barlang
A Tettyei Mésztufa-barlang egyedülálló geológiai képződmény, mely részben a természet, részben az ember munkája nyomán nyerte el mai formáját. A misztikus, föld alatti üregrendszer a berendezett interaktív kiállítással, élményt adó idegenvezetés keretében tekinthető meg. Otthont adnak itt művészeti kiállításoknak, koncerteknek, összművészeti programoknak is. A „Pokol kapujának” elnevezett barlangot először 1906-ban nyitották meg, de csupán néhány évig volt látogatható, majd közel száz éven át zárva volt a nagyközönség előtt. Ez a különleges helyszín 2008 óta látogatható újra.

Tettyei Mésztufa-barlang

Túra a Melegmányi-völgyben
Árpádtető és a Lapis közti műút mellett található Tripammer- fától érdemes a túrát kezdeni. Az út folyamán a karszt jellegzetes formáival: töbrökkel, víznyelőkkel, forrásokkal találkozhatnak a túrázók, majd a Melegmányi-vízesésben gyönyörködhetnek. Hóolvadás vagy nagyobb esők után a mésztufapadokon aláhulló zuhatag látványa csodálatos élményt szerez az arra járóknak. Útközben a Petnyáki-vízesés, és a talán legszebb bejáratú mecseki barlang, a Kő-lyuk impozáns sziklafala is megcsodálható.

Abaligeti-barlang
A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója a cseppköveiről híres Abaligeti-barlang. A járat teljes hosszában folyó pataknak köszönhetően ma is fejlődik, változik, a 466 méteres főága gyalogosan kényelmesen bejárható és 1982-től fokozott védelmet élvez. A barlangban az 1960-as évek óta folyik légúti megbetegedésben szenvedők gyógykezelése, gyógybarlanggá nyilvánítása 2000-ben történt meg. A barlang és felszíne a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet része és jelentős denevérpihenő hely is.
A különleges formájú cseppkőképződmények nevet is kaptak, így látható itt többek között a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, Karthágó romjai és a Niagara-vízesés.

Abaligeti barlang

Denevér Tanösvény
Az Abaligeti-barlang környékén kialakított tanösvény bejárása során a terület természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A túra szakvezetéssel vagy egyénileg a vezetőfüzet segítségével járható be. A tanösvény 13 állomása bemutatja a cseppkőbarlang környékének változatos élővilágát, geológiai érdekességeit, a különböző gazdálkodási módok hatását, az erdő természetes megújulását, a talajeróziót, a víznyelőket, a tájidegen fafajokat, a vizes élőhelyek és a mesterséges tavak élővilágát.