Szombaton születésnapot ünnepeltünk a családban. Mi sörkiflit sütöttünk, amit a vendégeinknek is sokszor elkészítünk. Mindig nagy sikere van és nagyon hamar el is fogy. Így történt ez a születésnapon is. Nem lehetett abbahagyni, pedig már egy finom ebéden és még a tortán is túl voltunk. 🙂

Vendégeink kérésére a receptet itt közkincsé teszem, és ráadásul fényképes illusztrációval is segítem az elkészítést. 🙂
Karácsonyra is jó recept ötlet. Nem nehéz elkészíteni, sokáig eláll és nagyon finom.

sökifli-vackor

Sörkifli recept

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 6 dkg margarin + 20 dkg margarin a kenéshez
  • 5 dkg élesztő vagy 2 tasak instant élesztő
  • 1,5 evőkanál só + kevés a kenőmargarinba
  • 6-8 dl tej
  • tojás a kenéshez


Elkészítés:

Az élesztőt kevés cukros tejben megfuttatom. Hozzáadom a liszthez, amiben már benne van a só és a 6 dkg margarin. Annyi langyos tejjel dagasztom jó alaposan ki, hogy lágy, gyenge tésztát kapjak. 1 órát kelesztem.

8 cipóra osztom. Ezeket jól meglisztezett deszkán kerekre, vékonyra nyújtom. Megkenem enyhén sós olvasztott margarinnal. 8 cikkelyre vágom.

sörkifli cipók sörkifli megkenve sörkifli tészta felvágás

Kintről befelé haladva felsodrom a cikkeket. Tepsibe rakom. Tojással megkenem, enyhén megsózom és megszórom magokkal (lenmag, szezámmag). Forró sütőben, nagy lángon 20-25 percig sütöm.

sörkifli formázás kis sökiflik sökiflik a tepsiben guszta sörkiflik

Jó étvágyat kívánok! 🙂